Flaggvm

Kvalresultat, Europa: Union Jack is back!

Det bjöds på fina flaggor och utmärkta prestationer i de fyra första kvalgrupperna från Europa. Det bjöds även på en hel del dramatik och då syftar vi inte på det fusk som senare kom att uppdagas utan på det rent sportsliga när Liechtenstein och Makedonien stod för en spännande och jämn kamp i kvalgrupp 1. Länge stod det och vägde mellan de två och de följdes åt nästan hela vägen in på målsnöret. Makedonien ryckte dock till sig en ledning på två röster och kunde tillslut vinna gruppen med 40 % av rösterna. Nu vet vi inte hur det hade gått om röstningen hade fått fortsätta ett dygn som det från början var tänkt. Ett som är säkert är att Liechtenstein tillsammans med Kosovo var de stora förlorarna i dessa kval då de aldrig fick en värdig chans att nå VM-slutspelen i sommar. Istället blev det alltså Makedonien som vann gruppen och för andra gången i rad ska det lilla balkanlandet delta i Flagg-VM. Det är inte storleken som räknas. Bara flaggan!

I grupp 2 tog Storbritannien en tidig ledning. En ledning som de sen heller aldrig släppte. Med 14 röster (52%) vann de gruppen överlägset. Vatikanstaten som deltog i VM 2008 gjorde ett tappert försök och kom bra igen på slutet. Det räckte tyvärr inte hela vägen. Påven och hans flagga slutade på en andraplats med 7 röster (26%). För britterna innebar gruppsegern att de återigen får vara med och tävla bland de stora. Just nu lär det firas på Londons gator där galna och fulla britter skriker ut sin glädje:

Union Jack is back!  

                                                     

Grupp 1

Röster

Procent

 

Grupp 2

Röster

Procent

Makedonien (Q)

10

40%

 

Storbritannien (Q)

14

52%

Liechtenstein

8

32%

 

Vatikanstaten

7

26%

Luxemburg

3

12%

 

Turkiet

4

15%

Belgien

2

8%

 

Slovenien

2

7%

Frankrike

2

8%

 

Andorra

0

0%

Bulgarien

0

0%

 

Polen

0

0%

Österrike

0

0%

 

Ukraina

0

0%

Totalt

25

100%

 

Totalt

27

100%



Grupp 3 var gruppen som skulle stå för den största röstningsskandalen i Flagg-VM:s historia. Albanien, Kosovo och Spanien höll länge jämnt skägg. Albanien snodde dock åt sig förstaplatsen och hade en betryggande ledning (10 röster, 38 %) ett dygn innan röstningen skulle stänga. Då inträffade det som inte fick hända. Någon eller några stod för ett systematiskt fusk (läs mer här) som gjorde att Kosovo snodde förstaplatsen från Albanien. IFF beslut att dessa röster skulle ogiltighetsförklaras medförde att Albanien ändå tillslut kunde stå som segrare i grupp 3. Något överraskande eftersom kvartsfinalisten från 2008, Spanien missade VM-platsen till förmån för just uppstickaren Albanien. Tyvärr överskuggades deras seger av röstningsfusket. För Kosovo som för första gången fick delta i tävlingarna under eget flagg var detta ett stort nederlag. Det som kanske kunde ha blivit en VM-biljett blev istället ingenting alls...

Estland gick relativt enkelt vidare till VM 2008 för att väl där stå för ett riktigt magplask. Med tre raka förluster i VM-slutspelet och en usel poängskillnad slutade den estniska flaggan sist(!) i turneringen. Nu får Estland chans till revansch då de vann grupp 4 på ett komfortabelt sätt. Med 12 röster (44%) vann Estland gruppen före Tjeckien med 7 röster (26%). Tjeckien som deltog i VM 2006 gjorde en bra slutspurt som dessvärre inte räckte till mot det mäktiga flagglandet från öst.

                                                    

Grupp 3

Röster

Procent

 

Grupp 4

Röster

Procent

Albanien (Q)

10

38%

 

Estland (Q)

12

44%

Kosovo

6

23%

 

Tjeckien

7

26%

Spanien

6

23%

 

Moldavien

4

15%

Slovakien

2

8%

 

Tyskland

2

7%

Irland

1

4%

 

Italien

1

4%

Serbien

1

4%

 

Vitryssland

1

4%

Danmark

0

0%

 

Nederländerna

0

0%

Totalt

26

100%

 

Totalt

27

100%


IFF gratulerar Makedonien, Storbritannien, Albanien och Estland till sitt avancemang och hoppas kvalen framöver inte kommer att bjuda på några liknande skandaler som det vi idag har fått uppleva!